Zoutbeperkt

De scheikundige naam voor zout is natriumchloride (NaCl). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 mg natrium en 0,6 mg chloride. Wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout, dan gaat het vrijwel altijd over de effecten van natrium. Natrium is belangrijk voor het handhaven van de vochtbalans en het regelen van de bloeddruk in ons lichaam. Daarnaast draagt het bij aan een goede werking van onze spier- en zenuwcellen [1]

Zout komt van nature niet veel voor in onze voeding. Het overgrote deel wordt door fabrikanten toegevoegd aan voedingsmiddelen en een kleiner deel voegen we zelf toe in onze keuken. Een tekort aan zout komt nauwelijks voor. Een overschot aan zout kan leiden tot een hoge bloeddruk (hypertensie).

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, kan het zijn dat jouw arts je een zoutbeperking adviseert. Meestal houdt een zoutbeperking maximaal 6 g zout per dag in, overeenkomend met maximaal 2400 mg natrium. Een arts kijkt altijd naar jouw individuele behoefte, daarom kan deze bovengrens voor jou hoger of lager liggen [2].

Het kan uitdagend zijn om uit te zoeken hoeveel zout je daadwerkelijk binnen krijgt op een dag, omdat je hiervoor zowel op het zoutgehalte als de hoeveelheid van een voedingsmiddel dient te letten. Soms is het beter om een product helemaal weg te laten uit je dieet, terwijl voor andere producten geldt dat je het af en toe, of met mate kunt eten. Een diëtist kan je hierbij begeleiding bieden. Vind hier een diëtist bij jou in de buurt. Voor meer informatie over minder zout eten, kun je kijken op de website van het Voedingscentrum of de Hartstichting.

Dieetprincipes

De recepten in de dieet optie zoutbeperkt van Verdify zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) [3].

De recepten binnen deze dieetoptie bevatten geen producten met een hoog zoutgehalte. Denk aan zongedroogde tomaten, olijven, verschillende soorten (gerookte) vlees- en visproducten en verschillende soorten kazen. Soms is een product in een recept vervangen door een variant op hetzelfde product met minder zout zoals bijvoorbeeld sojasaus (met minder zout) en feta (met minder zout).

Wetenschappelijke achtergrond

De dieet optie zoutarm die Verdify aanbiedt, is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad [3] en de Dieetbehandelingsrichtlijn Hypertensie [2].

Disclaimer

De aangeboden recepten hebben geen medische functie en dienen niet ter vervanging van doktersadviezen. Verdify raadt aan dit dieet te volgen onder begeleiding van een ervaren diëtist.

Referenties

Gebruik Verdify helemaal gratis

Gebruik van Verdify is kosteloos. Mogelijk gemaakt dankzij affiliate programma's van Verdify partners.

Neem contact op

Vul het onderstaande formulier in voor contact met Verdify