top of page

Zoutbeperkt dieet

Het zoutbeperkte dieet dat aangeboden wordt door Verdify is geschikt voor mensen die de zoutinname verder willen verlagen. Binnen Verdify houdt het gezonde dieet een maximum aan van 6 gram zout per dag. In het zoutbeperkte dieet is dit gelimiteerd tot een maximum van 5 gram zout per dag. Op basis van persoonlijke voorkeuren of medisch advies kan het voorkomen dat u minder zout wilt eten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake is van een te hoge bloeddruk [1].

De chemische naam voor keukenzout is natriumchloride. Eén gram keukenzout bevat 0.4 gram natrium en 0.6 gram chloride. Wanneer er in de volksmond zoutbeperkt of zoutarm wordt gebruikt, gaat het meestal over natrium. Natrium is een mineraal dat in ons lichaam belangrijk is voor het regelen van de bloeddruk en een goede vochtbalans. Daarnaast draagt het ook bij aan een goede functie van de spieren en zenuwcellen [1]. Een te hoge zoutinname kan daardoor ook leiden tot een te hoge bloeddruk, wat het risico kan verhogen op hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking [1-3]. Een te hoge inname bestaat uit het consumeren van meer dan 6 gram zout per dag. Dit staat gelijk aan 2.400 mg natrium. De gemiddelde zoutinname in Nederland bedraagt op dit moment 7,3 gram per dag [4].

Dieetkenmerken

 

  • De recepten die vallen onder het zoutbeperkte dieet van Verdify zijn gebaseerd op de landelijke Richtlijnen Goede Voeding [5];

  • Voor zout zijn er specifieke richtlijnen opgesteld per soort maaltijd . Op deze manier is zout beperkt tot maximaal 5 gram per dag wanneer de aangegeven hoeveelheid maaltijden wordt geconsumeerd.

 

Wetenschappelijke achtergrond

Het zoutbeperkte dieet dat aangeboden wordt door Verdify is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding [5] en de dieetbehandelingsrichtlijn hypertensie [2].

Disclaimer

De aangeboden recepten hebben geen medische functie en dienen niet ter vervanging van doktersadvies. Verdify raadt aan dit dieet enkel te volgen onder de begeleiding van een diëtist.

Referenties

  1. Voedingscentrum (z.d.) Zout en natrium. Geraadpleegd op 17 maart 2021, van: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx

  2. M.A.D. Lantman-Gommer & A.A. de Veen. (2018). Richtlijn 22: Hypertensie. Geraadpleegd op 17 maart 2021, van: https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/22HK_hypertensie_1.html

  3. World Health Organisation. (2020). Salt reduction. Geraadpleegd op 17 maart 2021, van: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

  4. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (z.d.). Zout. Geraadpleegd op 17 maart 2021, van: https://www.wateetnederland.nl/onderwerpen/zout

  5. Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad (publicatienr. 2015/24).

bottom of page