Door te eten met Verdify wordt het makkelijk om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan een positieve invloed op de weerstand tegen virusinfecties hebben.

In deze tijd is het van vitaal belang dat Nederlanders de dagelijkse portie benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen, maar dit is voor velen een grote uitdaging. Nederlanders zijn slechte groente- en fruiteters met minder dan 50% consumptie van de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. (1) Wanneer iemand op langere termijn niet de benodigde nutriënten binnenkrijgt kunnen er tekorten ontstaan die de weerstand tegen infecties negatief beïnvloeden en de kans op intensive care opname vergroten. (2,3)

Investeer in gezondheid met voeding

Verdify wil graag zoveel mogelijk mensen helpen de gezondheid te versterken met goede voeding. Het Verdify platform is initieel ontworpen met het doel ingewikkelde diëten makkelijk te maken voor mensen met chronische aandoeningen. Recepten passen zich bijvoorbeeld automatisch aan op persoonlijke behoeftes, allergieën of eetvoorkeuren. Nu is het receptenplatform uitgebreid met verschillende voedingspatronen die relevant zijn voor zowel gezonde personen als diegenen met een verhoogd risico op een zwaarder verloop van COVID-19.

Hoe werkt het?

Iedereen die een gezonde eetstijl wil aanmeten kan gratis gebruik maken van de receptenapplicatie van Verdify. De App biedt gepersonaliseerde recepten waarmee gemakkelijk en snel volwaardige maaltijden kunnen worden gepland en gekookt. Wekelijks wordt receptinspiratie verstrekt en er kan een handig boodschappenlijstje worden aangemaakt in een paar klikken. Dit boodschappenlijstje is ook gekoppeld aan de thuisbezorg- of afhaaldienst van Albert Heijn.

Eten volgens de richtlijnen

Alle Verdify recepten zijn gebaseerd op het Mediterrane voedingspatroon met veel verse groente en fruit, volkoren granen en verse kruiden, wat grotendeels overeenkomt met de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Door te eten aan de hand van deze richtlijnen, in combinatie met voldoende beweging en goede slaap, kan worden geïnvesteerd in een optimale weerstand. (4)

Voor mensen met verhoogd risico

Ook mensen met een verhoogd risico op een ernstig verloop van COVID-19 hebben baat bij gezonde voeding. Statistieken uit onder meer China, Italië en Nederland laten zien dat personen met hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten een grotere kans op complicaties hebben bij infectie met het nieuwe coronavirus. (5,6,7) Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat zowel ondervoeding als obesitas het risico verhogen om op de intensive care te belanden bij infectie. (8,9,10) Dit zijn condities waarvoor goede voedingsrichtlijnen bestaan, ontwikkeld om de gezondheidssituatie te verbeteren. Verdify heeft verschillende dieetopties in haar receptenplatform verwerkt die deze richtlijnen als uitgangspunt hebben.

Bij Verdify kan gekozen worden uit de volgende eetstijlen voor mensen met of zonder een verhoogd risico op een zwaarder verloop van COVID-19:

  • – Recepten die overeenkomen met de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Deze richtlijnen zijn van toepassing voor de meeste personen die gezond willen eten en worden ook aanbevolen bij meerdere chronische aandoeningen. (11)
  • – Een zoutbeperkt dieet dat helpt bij het verlagen van de bloeddruk. (12)
  • – Een koolhydraatbeperkt dieet dat wordt geadviseerd bij sommige personen met diabetes type 2. (13)

Kijk op www.verdify.nl hoe het werkt.

Disclaimer

Let op: het is niet bewezen dat de genoemde voedingspatronen of diëten een gezondheidsvoordeel bieden bij infectie met het huidige coronavirus. Wel is vastgesteld dat ze kunnen bijdragen aan het reduceren van de symptomen die passen bij de specifieke gezondheidssituaties. Daarnaast is het bekend dat gezonde voeding bijdraagt aan een goede weerstand tegen virusinfecties.  

 

Referenties

  1. 1. SGN. 8 maart 2019. Wat eten we morgen? https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/05/08/wat-eten-we-morgen-lekker-innovatief-%E2%80%A6-groente-en-fruit
  2. 2. NVD. Pre- en postoperatieve zorg. http://www.artsenwijzer.info/site/media/pre-_en_postoperatieve_zorg.pdf
  3. 3. O’Connor. 28 maart 2020. Coronavirus: Stay fit to fight the virus, say medics. https://www.bbc.com/news/uk-52076856
  4. 4. Voedingscentrum. Hoe zorg je voor een goede weerstand? https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/hoe-zorg-je-voor-een-goede-weerstand.aspx
  5. 5. Jordan. 26 maart 2020. Covid-19: risk factors for severe disease and death. BMJ 2020; 368 https://www.bmj.com/content/bmj/368/bmj.m1198.full.pdf
  6. 6. ECDC. 25 maart 2020. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic: increased transmission in the EU/EEA and the UK – seventh update. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/RRA-seventh-update-Outbreak-of-coronavirus-disease-COVID-19.pdf
  7. 7. RIVM. 23 maart 2020. Epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland. https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-03/Epidemiologische%20situatie%20COVID-19%2023%20maart%202020%20def%20%28003%29_0.pdf
  8. 8. Dutchnews. 28 maart 2020. Coronavirus death toll rises, obese corona patients dominate in intensive care. https://www.dutchnews.nl/news/2020/03/coronavirus-death-toll-rises-obese-corona-patients-dominate-in-intensive-care/
  9. 9. Katona, Katona-Apte. The Interaction between Nutrition and Infection. Clinical Infectious Diseases, Volume 46, Issue 10, 15 May 2008, Pages 1582–1588
  10. 10. Aspen. 30 maart 2020. Resources for Clinicians Caring for Patients with Coronavirus. https://www.nutritioncare.org/Guidelines_and_Clinical_Resources/Resources_for_Clinicians_Caring_for_Patients_with_Coronavirus/
  11. 11. Witkamp et al. Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. https://publicaties.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Gezondheidsbescherming/Voeding_en_gezondheid/Kennissynthese_Voeding_als_behandeling_juni_2017.pdf
  12. 12. EU Register on nutrition and health claims. Claim ID 336, 705, 1148, 1178, 1185, 1420
  13. 13. Van Veen-Lievaart. 1 oktober 2017. Dieetbehandelingsrichtlijn Diabetes mellitus type 1 en 2 bij volwassenen. https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/05HK_diabetes_mellitus_type_1_en_2_bij_volwassenen_1.html