Laag inflammatoir

Inflammatoire darmziekten kenmerken zich als ontstekingsziekten in de dunne en/of dikke darm. Dit gaat gepaard met terugkerende klachten van o.a. buikpijn, vermoeidheid en diarree. Het klachtenpatroon kan per persoon verschillen. Voorbeelden van inflammatoire darmziekten zijn colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Een kenmerk van inflammatoire darmziekten is dat ze meestal chronisch zijn. Echter kunnen zowel exacerbaties (opvlammingen van klachten), als remissies (rustige klachtenvrije periodes) voorkomen. Inflammatoire darmziekten zijn niet te genezen, maar kunnen wel worden behandeld met medicijnen en soms een operatie. Het doel van de behandeling is het bereiken van remissie. Over de rol van voeding bestaat nog veel onduidelijkheid in de wetenschap. Toch is wel bekend dat een regelmatige gezonde voeding bijdraagt aan het behalen van remissie en het voorkomen van klachten [1,2,3]. Daarnaast kan het voorkomen dat er voedingstekorten ontstaan door periodes van verhoogde voedingsbehoeften (tijdens opvlammingen van de ziekte) al dan niet in combinatie met een slechte voedingsinname [3]. Bespreek met je behandelend arts welke aandachtspunten voor jou belangrijk zijn op het gebied van voeding en zorg eventueel voor hulp van een ervaren diëtist. Vind hier een diëtist bij jou in de buurt. Voor meer informatie over inflammatoire darmziekten en voeding kun je kijken op de website van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland.

Dieetprincipes

De recepten in de dieet optie laag inflammatoir van Verdify zijn zo veel mogelijk gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) [4] en het Mediterrane voedingspatroon [5].

In het Mediterrane voedingspatroon gelden de volgende principes:

 • Zo veel mogelijk verse en onbewerkte ingrediënten
 • Ruim gebruik van verse groente en fruit
 • Ruim gebruik van volkoren graanproducten en peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen
 • Ruim gebruik van olijfolie, noten en zaden
 • Ruim gebruik van vis, met name vette vissoorten
 • Matig tot geen gebruik van rood vlees
 • Matig gebruik van zuivel, met name de zure varianten zoals yoghurt en kwark
 • Matig gebruik van kaas, met name harde gerijpte kaassoorten zoals Pecorino of Parmezaan

Wetenschappelijke achtergrond

De dieet optie laag inflammatoir die Verdify aanbiedt, is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad [4], het Mediterrane voedingspatroon [5] en de Dieetbehandelingsrichtlijn Inflammatoire darmziekten [3].

Disclaimer

De aangeboden recepten hebben geen medische functie en dienen niet ter vervanging van doktersadviezen. Verdify raadt aan dit dieet te volgen onder begeleiding van een ervaren diëtist.

Referenties

 • [1] Papada, E., Amerikanou, C., Forbes, A., Kaliora, A.C. Adherence to Mediterranean diet in Crohn’s disease. 20 April 2019. European Journal of Nutrition; 59(3); 1115-1121.
 • [2] Rizzello, F., Spinsi, E., Giovanardi, E., Imbesi, V., Salice, M., Alvisi, P., Valerii, M.C., Gionchetti, P. Implications of the Westernized Diet in the Onset and Progression of IBD. 8 Mei 2019. Nutrients; 11(5): 1033
 • [3]

  Helfrich, C., Van Dijk, a., Wierdsma, N.J. Dieetbehandelingsrichtlijn Inflammatoire darmziekten (Inflammatory Bowel Disease, IBD): colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Rotterdam: 2010 Uitgevers, 1 december 2019 van

  https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/31HK_inflammatoire_darmziekten__inflammatory_bowel_disease__ibd__colitis_ulcerosa_en_de_ziekte_van_crohn_1.html
 • [4] Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24.
 • [5]
  Willett, W.C., Sacks, F., Trichopoulou, A., Drescher, G., Ferro-Luzzi, A., Helsing, E., Trichopoulos, D. Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. 1 juni 1995. AJCN; 61(6):1402S-6S.

Gebruik Verdify helemaal gratis

Gebruik van Verdify is kosteloos. Mogelijk gemaakt dankzij affiliate programma's van Verdify partners.

Neem contact op

Vul het onderstaande formulier in voor contact met Verdify