Laag in gasvormende voedingsmiddelen

Gasvorming in de darmen is een vervelende klacht die vaak voorkomt bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). PDS komt bij ca. 10-15% van de Nederlandse bevolking voor. Zowel factoren als stressniveau, mate van fysieke activiteit, medicijngebruik, slaappatroon als ook voeding kunnen een rol spelen bij PDS. Naast gasvorming kunnen ook klachten van obstipatie (verstopping), diarree en een oncomfortabel of pijnlijk gevoel in de buik voorkomen [1]. De klachten van PDS komen erg overeen met de klachten van andere aandoeningen van het maag-, darm- en leverstelsel. Indien je vermoedt dat je PDS hebt, kun je daarom het best een bezoekje brengen aan de huisarts. Jouw huisarts kan bepalen of jouw klachten worden veroorzaakt door PDS en welke behandeling passend voor jou is.

Heb je de diagnose PDS en heb je vooral last van een opgeblazen gevoel en winderigheid? Dan kan het helpen om gasvormende voedingsmiddelen (tijdelijk) te vermijden. Een diëtist kan je hierbij begeleiding bieden. Vind hier een diëtist bij jou in de buurt. Voor meer informatie over gasvorming en winderigheid kun je kijken op de website van het Voedingscentrum of de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Dieetprincipes

De recepten in de dieet optie laag in gasvormende voedingsmiddelen van Verdify zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) [2].

De volgende voedingsmiddelen kunnen extra gasvorming geven [1] . In deze dieet optie is het mogelijk deze voedingsmiddelen te vermijden en weer te herintroduceren. Let wel: Welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken is per persoon verschillend.

  • Vezelpreparaten, zemelen en andere producten met toegevoegde vezels.
  • Scherpe kruiden en specerijen
  • Nieuwe aardappelen, gekookte afgekoelde aardappelen
  • Peulvruchten, prei, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), ui, paprika, spruitjes, knoflook, komkommer, radijs
  • pruimen, meloen, onrijp of grote hoeveelheden fruit, tuttifrutti, gedroogde vijgen, kokos
  • Melk- en melkproducten

Wetenschappelijke achtergrond

De dieet optie laag in gasvormende voedingsmiddelen die Verdify aanbiedt, is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad [2] en de Dieetbehandelingsrichtlijn Divertikelziekte en IBS [1] .

Disclaimer

De aangeboden recepten hebben geen medische functie en dienen niet ter vervanging van doktersadviezen. Verdify raadt aan dit dieet te volgen onder begeleiding van een ervaren diëtist.

Referenties

Gebruik Verdify helemaal gratis

Gebruik van Verdify is kosteloos. Mogelijk gemaakt dankzij affiliate programma's van Verdify partners.

Neem contact op

Vul het onderstaande formulier in voor contact met Verdify