top of page

Gezonde voeding

In Nederland zijn er twee richtlijnen voor gezonde voeding. De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad [1] en de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum [2]. De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding en vertaald naar de consument. Op dit moment gebruikt Verdify de Richtlijnen Goede Voeding als basis. Deze richtlijn is gebaseerd op de huidige wetenschap en is bedoeld als preventie voor chronische ziekten voor de algemene bevolking [1].

Hieruit komen de volgende aanbevelingen:

 

  • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit

  • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten

  • Eet wekelijks peulvruchten

  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag

  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt

  • Eet één keer per week vis, bij voorkeur vette vis

  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten

  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën

  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees

  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag [1].

Dat komt neer op een dieet dat rijk is aan plantaardige producten, gematigd met dierlijke producten, de voorkeur geeft aan onverzadigd vet tegenover verzadigd vet, geraffineerde granen vervangt door volkoren granen en daarbij de inname van vrije suikers en zout beperkt. Verdify gebruikt deze informatie om de recepten te personaliseren. Dit betekent dat de recepten voldoende eiwit, onverzadigd vet en vezelrijke koolhydraten bevatten en beperkt zijn in verzadigd vet, transvet, vrije suiker en zout. Een te hoge inname van de laatstgenoemde voedingsstoffen kunnen, samen met een ongezonde levensstijl, leiden tot een hoger risico op onder andere overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker [1].

Door het toevoegen van persoonlijke gegevens en metingen en het aantal maaltijden dat er gegeten worden per dag, kan Verdify recepten creëren op Swapmeals of andere aangesloten websites. Deze recepten zijn volledig afgestemd op de persoonlijke voedingsbehoeften. Hetzelfde geldt wanneer er één of meerdere dieet opties geselecteerd worden. De voedingsrichtlijnen vormen de basis voor de recepten in het Verdify ID.

 

Dieetkenmerken

 

  • De recepten binnen de dieetoptie Gezonde Voeding aangeboden door Verdify zijn gebaseerd op de landelijke Richtlijnen Goede voeding [1];

  • De dagelijkse energiebehoefte is berekend met behulp van een formule en op basis van persoonlijke gegevens en metingen. De dagelijkse energiebehoefte wordt verdeeld over de verschillende maaltijden per dag, gebaseerd op de richtlijnen voedselkeuze [3];

  • De totale hoeveelheid verzadigd vet per recept is gelimiteerd tot 10% van de totale hoeveelheid energie. Transvet wordt beperkt tot 1% van de totale hoeveelheid energie;

  • De hoeveelheid vrije suiker per recept is gelimiteerd tot 10% van de totale hoeveelheid energie;

  • De dagelijkse eiwitbehoefte wordt berekend op basis van persoonlijke behoefte (0.83 g/kg/dag). Deze behoefte wordt aangepast in het geval van een vegetarisch of veganistisch eetpatroon [4] en bij het beoefenen van sport [5]. De dagelijkse eiwitbehoefte wordt verdeeld per maaltijd soort;

  • Voor zout zijn er specifieke richtlijnen opgesteld per maaltijd soort. Op deze manier is zout beperkt tot maximaal 6 gram per dag wanneer de aangegeven hoeveelheid maaltijden wordt geconsumeerd;

  • Voor vezels zijn er ook specifieke richtlijnen opgesteld per maaltijd soort. Op deze manier ligt de inname van vezels tussen de 30-40 gram, wanneer de aangegeven hoeveelheid maaltijden wordt geconsumeerd;

 

Wetenschappelijke achtergrond

Het gezonde dieet dat aangeboden wordt door Verdify is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad [1].

Disclaimer

De aangeboden recepten hebben geen medische functie en dienen niet ter vervanging van doktersadvies. Verdify raadt aan dit dieet enkel te volgen onder de begeleiding van een diëtist.

Referenties

  1. Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad (publicatienr. 2015/24).

  2. Voedingscentrum. (2020). Richtlijnen Schijf van Vijf. Geraadpleegd op 23 februari 2021, van: https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Schijf%20van%20Vijf/Richtlijnen%20Schijf%20van%20Vijf.pdf

  3. Voedingscentrum. (2011). Richtlijnen Voedselkeuze. Geraadpleegd op 23 februari 2021, van: https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Voedselvoorlichting/01_Richtlijnen%20voedselkeuze%20Voedingscentrum.pdf

  4. Voedingscentrum (z.d.). Waarom hebben vegetariërs en veganisten meer eiwit nodig?. Geraadpleegd op 23 februari 2021, van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-hebben-vegetariers-en-veganisten-meer-eiwit-nodig-.aspx

  5. Wardenaar, F., Maas, T., Pannekoek, S., Danen, S., Van Leijen, E. & van Dijk, J.W. (2014). Richtlijn 36: Wedstrijdsport. Geraadpleegd op 23 februari 2021, van: https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/36HK_wedstrijdsport_1.html

bottom of page