Eten met het seizoen

Door Fleur Pasman, Directeur Voeding en diëtist bij Verdify

Met het lokale seizoen mee eten biedt allerlei voordelen. Zo zijn producten uit het seizoen vaak goedkoper, verser, smaakvoller en duurzamer geteeld.

Toch hoeft een duurzame productkeuze niet automatisch te betekenen dat het product op dit moment binnen Nederland in het seizoen is. Zo is verse ananas in Nederland een duurzame keuze in de maand februari. Dit heeft te maken met de lage milieubelasting van de teelt en het transport van ananas naar Nederland in deze maand.

De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal biedt een helder overzicht van de verschillende soorten groente- en fruit per maand en de bijbehorende milieubelasting. De milieubelasting wordt bepaald aan de hand van de meest relevante milieu-indicatoren: gebruik van fossiele grondstoffen, bijdrage aan klimaatverandering, landgebruik en waterstress. Op basis van de milieubelasting krijgen de groente- en fruitsoorten een milieuscore (A t/m E). Hierbij zijn score A en B een goede keuze, score C is een tweede keuze en score D en E zijn keuzes om te vermijden. Een product kan in de wintermaanden een score D of E hebben, omdat het ver weg van hier op een niet duurzame manier wordt geteeld. Hetzelfde product kan in de lente- en zomermaanden een A- of B-score hebben omdat het dichterbij op een duurzame manier wordt geteeld.

Alle soorten groente en fruit kunnen bijdragen aan je gezondheid. Wil je graag een duurzame keuze maken? Kies dan voor groente en fruit uit de categorie A en eventueel B in de groente- en fruitkalender van milieu centraal. Deze kalender is ook beschikbaar in een app. Houd bij het doen van je boodschappen, naast de milieuscores, ook goed in de gaten waar groente of fruit vandaan mag komen om aan die score te voldoen. Op voedselverpakkingen staat vaak vermeld waar het product vandaan komt. Ook kun je hiervoor het winkelpersoneel benaderen.

Een prachtig voordeel van met het seizoen mee eten is de variatie die je hiermee door het jaar heen aanbrengt in je menu. Zie het als een leuke uitdaging om deze winter eens de veelal ‘’vergeten groentesoorten’’ zoals aardpeer, koolrabi en pastinaak te proberen.

Toch zin in frambozen of aardbeien midden in de winter? Vergeet het diepvriesvak niet! Daar vind je veel soorten fruit en groenten die vrijwel altijd op een duurzame manier zijn geteeld.

Verdify hecht waarde aan duurzame voedselkeuzes. Daarom komen de groente- en fruitsoorten in de Verdify recepten van elk seizoen zo veel mogelijk overeen met de A- en B-keuzes uit de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.

Referentie: Milieu Centraal. (2020). Groente- en fruitkalender. Van https://groentefruit.milieucentraal.nl/